Fotograf Michálek sa domáha u Egypťanov svojich autorských práv

24.01.2008 Prešov

Prešov 24. januára (TASR) - Autorských práv k svojim fotografiám sa u egyptskej firmy podnikajúcej v turistickom ruchu Golden 5 domáha fotograf na voľnej nohe, 39-ročný Martin Michálek z Prešova.
Na tlačovej konferencii dnes v Prešove povedal, že korunu celému sporu nasadilo to, keď zistil na nedávnom 14. ročníku medzinárodného veľtrhu cestovného ruchu ITF Slovakiatour v Bratislave, že Golden 5 tu prezentovali propagačné materiály, v ktorých použili jeho fotografie. \"Neserióznosť, toto je najdôležitejšia vec, \" konštatoval Michálek na margo postupu egyptského partnera, ktorý patrí k toppodnikom v Egypte vo svojej oblasti.
Podľa neho ide o krádež. Chce sa však s nimi dohodnúť mimo súdu. Navrhol im sumu 100 miliónov Sk ako svoje odškodnenie a aby sa mu ospravedlnili. Ako dodal, suma je primeraná, keďže ide o subjekt, ktorého klientela je od USA cez Európu až po Japonsko. Smutný je z toho, že pred spoluprácou s Golden 5 mal viac iných obchodných kontaktov v Egypte, ale ani pri jednom nedopadol tak zle.
Michálek na základe ústnej dohody počas týždňa v marci 2005 urobil pre Golden 5 približne 3000 fotografií z celého ich rekreačného komplexu v stredisku Hurgada. Predstavitelia firmy si z nich vybrali 250. Po návrate domov z Egypta však Michálek dostal odkaz, že fotografie sú nekvalitné, nepoužiteľné a že preto nedostane za ne zaplatené.
V septembri toho istého roku však na internetovej stránke firmy zistil, že jeho fotografie verejne používa. Neskôr sa dostal aj ku katalógu a rôznym propagačným materiálom, v ktorých identifikoval opäť svoje fotky. Našiel si právnikov v Košiciach a začal sa domáhať svojich autorských práv. Ani na jeden list však nedostal adekvátnu odpoveď, pričom hneď v prvom zakázal Golden 5 narábať s jeho snímkami. Ak nepochodí so svojimi požiadavkami na mimosúdne vyrovnanie, tak spor posunie pred medzinárodnú arbitráž. \"Dávam si veľkú šancu, že uspejem, \" dodal. Navyše egyptská firma ani raz nespochybnila, že autorom fotiek je Michálek.
Fotograf dostal radu, aby už viac do Egypta necestoval. Nemá strach, svoje konanie obhajuje aj tým, že nech je príkladom pre ostatných, ktorí ako fotografi, grafici, umelci vytvárajú hodnoty a majú problémy s dodržiavaním autorských práv odberateľov.
 

Vyberte región